Wednesday, Apr. 25, 2018

Vitaminele solubile în apă şi în grăsimi pe înțelesul tuturor

Scris de:

|

29/03/2013

|

Postat în Categoria:

Vitaminele solubile în apă şi în grăsimi pe înțelesul tuturor
vitamine

vitamine

Vitaminele solubile în apă şi vitaminele solubile în grăsimi sunt substanţe nutritive de care organismul nostru are nevoie pentru a rămâne sănătos. Pentru o sănătate optimă este important să obţineţi vitaminele și mineralele de care organismul dvs. are nevoie fie printr-o dietă echilibrată şi hrănitoare, fie prin suplimente de sănătate, fie prin ambele metode. Corpul nostru are nevoie de două tipuri de vitamine: vitamine liposolubile (A, D, E și K) și vitamine solubile în apă (complexul de vitamine B şi vitamina C). Vitaminele solubile în apă, care sunt foarte solubile, necesită să fie înlocuite în fiecare zi. Vitaminele solubile în grăsimi, care sunt esențiale pentru sănătatea noastră și sunt stocate în ficat, nu trebuie să fie înlocuite în fiecare zi.

Importanța vitaminei liposolubile A

Vitamina A ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină și joacă un rol important în dezvoltarea oaselor, dezvoltarea dinţilor, diviziunea celulară, expresia genelor și reproducere. Ochii, pielea, mucoasele nasului, gura, gâtul și plămânii au nevoie de vitamina A pentru umiditate.

Carnea de pește, ficatul și lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi sunt surse sănătoase de vitamina A. Vitamina A poate fi convertită şi din beta caroten, găsit în majoritatea fructelor și legumelor, inclusiv în legumele de culoare verde închis, dovleci, morcovi şi caise.

Importanța vitaminei liposolubile D

Vitamina D este necesară pentru ca trupul nostru să folosească calciul și fosforul. Vitamina D ajută la formarea dinţilor şi oaselor şi creşte cantitatea de calciu pe care intestinul subţire îl poate absorbi.

Puteți adăuga vitamina D în dieta dvs. consumând lapte și alte produse lactate fortificate cu vitamina D, precum şi ulei din ficat de cod, ulei de pește și pește gras, inclusiv hering, somon şi sardine.

Importanța vitaminei liposolubile E

Vitamina E, care este un antioxidant, protejează vitamina C, vitamina A, celulele roşii din sânge şi acizii graşi esenţiali de la distrugere. Sursele sănătoase de vitamina E includ legume, fructe, uleiuri vegetale, nuci, seminţe, cereale integrale şi cereale fortificate.

Importanța vitaminei liposolubile K

Vitamina K este produsă de organism în mod natural şi are un rol important în coagularea sângelui. Vitamina K contribuie şi la sănătatea oaselor şi a dinţilor. Sursele bune de vitamina K includ broccoli, spanac, varză, conopidă, ulei de măsline, ulei de soia şi ulei de canola.

Importanța vitaminelor liposolubile din complexul B

Există opt vitamine solubile în apă cunoscute sub numele de vitamine din complexul B: tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), vitamina B6, vitamina B12, acidul folic, biotina, niacina şi acidul pantotenic. Vitaminele din complexul B sunt necesare pentru o piele sănătoasă, vedere bună, un sistem nervos sănătos şi formarea de celule roşii. Cerealele integrale și suplimentele de vitamine sunt surse bune de vitamine din complexul B.

Importanța vitaminelor liposolubile C

Vitamina C ajută în procesul de vindecare, ajută la dezvoltarea dinţilor şi a oaselor, întăreşte pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţeşte absorbţia de fier și este esențială pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în mod corespunzător.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Vitaminele solubile în apă şi în grăsimi pe înțelesul tuturor, 7.5 out of 10 based on 4 ratings

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Nivelurile de vitamina D și somnolenţa
Vitamina D şi prevenirea cancerului
Calciul

Despre Autor

flaviusel

(1) Reader Comment

  1. Sorinel
    12/04/2017 at 11:26 am

    Flaviusel, e clar ca vitaminele liposolubile si hidrosolubile nu sunt nici macar pe intelesul tau, asa ca nu ii mai baga in ceata pe toti! De ce spui ca vitaminele solubile in apa sunt liposolubile?

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>