Monday, Jun. 26, 2017

Viaţa după cancer

Scris de:

|

07/04/2013

|

Postat în Categoria:

Viaţa după cancer

 

viata dupa cancer

viata dupa cancer

Ce este normal după tratamentul pentru cancer?

După terminarea tratamentului

Cei mai mulți oameni simt o uşurare că au terminat tratamentul, dar mulți simt şi tristețe sau griji. Mulți sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea de recidivare a cancerului și la ceea ce ar trebui să facă după tratament.

Atunci când tratamentul se încheie, oamenii se așteaptă să se întoarcă la viața lor așa cum era înainte de a fi diagnosticaţi cu cancer. Acest lucru se întâmplă foarte rar. Puteți avea cicatrici permanente pe corp sau este posibil să nu mai fiţi capabili să faceţi anumite lucruri cu aceeaşi uşurinţă ca înainte.

Următoarele informaţii sunt folositoare, în principal, pentru cei care au supravieţuit cancerului şi şi-au încheiat recent tratamentul, dar informațiile pot fi utile chiar şi dacă ați fost tratat cu mult timp în urmă. Scopul acestor informații este de a oferi oamenilor o idee mai bună despre lucrurile la care să se aștepte în timpul primelor luni de la încheierea tratamentului.

Articolul vorbeşte despre ceea ce se poate întâmpla cu:

•  îngrijirea dvs. medicală
•  corpul dvs.
•  mintea şi sentimentele dvs.
•  relațiile sociale
•  aspectele practice, cum ar fi locul de muncă și probleme de asigurare

După cum veți vedea, aceste informații vorbesc despre multe preocupări ale celor care au trecut prin tratamentul şi oferă sugestii care i-au ajutat pe alții să meargă mai departe. Pe măsură ce veţi citi, veţi spune şi dvs.: “Exact aşa mă simt şi eu.”

Deși aceste informații descriu problemele care sunt importante pentru mulți supraviețuitori, fiecare persoană are o reacţie unică la cancer. În timp ce unele aspecte dezbătute pot reflecta experiența dvs., alte probleme s-ar putea să nu vi se pară utile. Concentraţi-vă pe a găsi ceea ce funcționează pentru dvs. Informațiile nu sunt de aşa natură încât să fie folositoare tuturor persoanelor.

Este firesc ca cineva care a terminat tratamentul pentru cancer să fie preocupat de ceea ce îi rezervă viitorul. Mulți oameni îşi fac griji că poate va recidiva cancerul sau îşi fac griji de felul în care arată şi se simt. Alții se întreabă ce pot face pentru a împiedica cancerul să recidiveze. Dacă înţelegeţi la ce să vă aşteptaţi după tratamentul pentru cancer, vă puteţi planifica examinări de rutină, vă puteţi modifica stilul de viață, puteţi rămâne plini de speranţă și puteţi lua decizii importante.

Toţi oamenii care au supravieţui cancerului ar trebui să meargă la examinări de rutină. Dar poate aveți o mulțime de întrebări legate de îngrijirea medicală pe care o primiţi, cum ar fi:

•  Dacă să-i spuneţi medicului că anumite simptome vă îngrijorează
•  La ce doctori să mergeţi după tratament
•  Cât de des să mergeţi la doctor
•  De ce teste aveţi nevoie
•  Ce puteți face pentru a calma durerea și alte probleme după tratament
•  Cât timp va dura să vă recuperaţi și să vă simţiţi mai bine

Poate fi o provocare să faceţi faţă acestor probleme. Cu toate acestea, mulți spun că implicarea în deciziile cu privire la viitorul lor şi la stilul lor de viaţă a fost o modalitate bună de a-și recăpăta o parte din controlul pe care au simțit că l-au pierdut în timpul tratamentului pentru cancer. Cercetările au arătat că oamenii care se simt în control se simt şi funcţionează mai bine decât cei care nu o fac. Dacă sunteţi un partener activ cu medicul dumneavoastră și dacă cereţi ajutor de la alți membri ai echipei de îngrijire a sănătății, aţi făcut primul pas înspre a recăpăta controlul.

Următoarea secțiune oferă câteva îndrumări cu privire la munca cu oamenii care oferă îngrijire după tratament. Secţiunea descrie tipurile de ajutor de care aveţi nevoie şi vă oferă sfaturi pentru a obține ceea ce doriţi de la vizitele medicale. Această secțiune vă poate ajuta şi să creați un plan de acțiune pentru recuperarea și sănătatea dvs. pe viitor.

Ce sunt vizitele de control?

Scopul principal al vizitelor de control este de a verifica dacă a recidivat cancerul sau dacă s-a extins în o altă parte a corpului (metastază).

Vizitele de control pot ajuta şi la:

•  Găsirea altor tipuri de cancer;
•  Depistarea efectelor secundare ale tratamentului care se pot dezvolta acum sau la mulţi ani după tratament.

După încheierea tratamentului pentru cancer va trebui să mergeţi la controale medicale regulate. La aceste vizite, medicul dumneavoastră vă va:

•  Examina istoricul medical
•  Examina corpul

Medicul dumneavoastră vă poate face următoarele teste:

•  Proceduri imagistice (moduri de a produce imagini ale zonelor din interiorul corpului)
•  Endoscopie (folosirea unui tub subţire şi luminat pentru a examina organele din interiorul corpului)
•  Analize de sânge

Vizitele de control pot include şi: îngrijire la domiciliu, terapie ocupațională sau profesională, managementul durerii, terapie fizică şi grupuri de suport.

Ce medic ar trebui să văd și cât de des?

Va trebui să decideţi care medic vă va oferi vizite de control şi care medic vă va oferi alte îngrijiri medicale. Pentru vizitele de control puteţi apela la acelaşi doctor care v-a oferit tratamentul pentru cancer. Pentru alte îngrijiri medicale, puteți continua să vă consultați medicul dumneavoastră de familie sau un medic specialist, după cum este necesar.

În funcție de unde locuiți, ar putea fi mai bine să mergeţi la vizite de control la medicul dvs. de familie, decât să parcurgeţi distanțe lungi pentru a vedea un medic oncolog. Indiferent pe cine alegeţi ca medic, încercați să găsiți un medic cu care să vă simţiţi confortabil.

La primele vizite de control, rugaţi-vă medicul să vă recomande un program de vizite. În general, oamenii care au fost trataţi de cancer revin la medic la fiecare 3 sau 4 luni în primii doi, trei ani de la tratament și o dată sau de două ori pe an după acea perioadă. Unele organizații medicale au un ghid de vizite de control pentru anumite tipuri de cancer și actualizează aceste informații pe măsură ce cercetătorii dezvoltă noi abordări pentru vizite de control.

Vizitele de control vor fi diferite pentru fiecare persoană care a fost tratată pentru cancer, în funcție de tipul cancerului, de tratamentul pe care bolnavul l-a primit și de starea generală de sănătate a persoanei. Încă se fac cercetări pentru a afla care sunt cele mai bune abordări pentru vizitele de control. De aceea este important ca medicul dumneavoastră să ajute la determinarea celor mai potrivite vizite de control pentru dvs.

Ţineţi minte

Unii oameni ar putea suspecta că a recidivat cancerul sau observă alte schimbări în corpurile lor. Este important pentru dvs. să fiţi conștienți de orice modificări ale stării de sănătate și să raportaţi orice probleme la medicul dumneavoastră. Medicul poate afla dacă aceste probleme sunt legate de cancer, de tratamentul pe care l-aţi primit sau o altă problemă de sănătate. Chiar dacă ați aflat că a recidivat cancerul, nu există niciun motiv să vă pierdeţi speranța. Mulți oameni trăiesc mulți ani cu cancer care a recidivat.

Vă este greu să discutaţi cu medicul dumneavoastră?

Nu este întotdeauna ușor să vorbim cu medicul nostru. Uneori, medicul folosește termenii pe care dvs. nu îi cunoaşteţi. Atunci când se întâmplă acest lucru, este important să-l opriţi și să-i cereţi să vă explice ce înseamnă acele cuvinte.

Este foarte important să vorbiţi cu medicul dumneavoastră. Amândoi aveți nevoie de informații pentru a scăpa de griji. Amândoi vă veţi face „treaba” bine dacă îi spuneţi medicului ce probleme aveţi şi dacă îi puneţi întrebări. Iată câteva aspecte de acoperit:

La prima vizită de control, puneţi întrebări medicului sau echipei medicale despre:

•  Testele și vizitele de control de care aveți nevoie și cât de des veţi avea nevoie de ele.
•  Problemele fizice pe care le puteţi avea de la tratamentul pentru cancer și ce puteți face pentru a le preveni, a le reduce sau a le rezolva.
•  Efectele potenţiale pe termen lung ale tratamentului, precum și semnele de avertizare care arată că aţi putea avea aceste efecte.
•  Semnele de avertizare care arată că a recidivat cancerul și ce să faceţi dacă le vedeţi.
•  Temerile pe care le-aţi putea avea cu privite la vizitele de control.

Ţineţi minte

Mulți supraviețuitori doresc să afle simptomele care pot indica că a recidivat cancerul.

Există mai multe tipuri de simptome care pot apărea dacă a recidivat cancerul și depind de fiecare persoană, de tipul cancerului tratat și de tratamentul administrat.

De aceea, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră de familie despre semnele sau simptomele la care ar trebui să fiţi atenţi și despre cum ar trebui să le abordaţi.

La fiecare vizită, vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu echipa medicală:

•  Dacă credeţi că aţi putea avea simptome care sunt un semn al recidivării cancerului.
•  Dacă aveţi dureri care vă cauzează probleme.
•  Dacă aveţi orice problemă fizică care vă deranjează, cum ar fi oboseală, tulburări de somn, pierderea apetitului sexual sau creșterea sau pierderea în greutate.
•  Dacă aveţi alte probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, diabet sau artrită.
•  Dacă luaţi orice medicamente, vitamine sau ierburi sau dacă urmaţi un tratament.
•  Dacă aveţi vreo problemă emoţională sau dacă aţi avut stări de anxietate sau depresie în trecut.
•  Dacă a apărut vreo modificare în istoricul medical al familiei.
•  Dacă doriţi să aflaţi mai multe lucruri (cum ar fi: reacții adverse).

Echipa de îngrijire a sănătății ar trebui să fie în măsură să vă recomande pe cineva care să vă poată ajuta cu orice efecte secundare sau probleme pe care le aveți.

Medicina complementară și alternativă

Medicină complementară și alternativă cuprinde mai multe abordări de vindecare, pe care oamenii le folosesc pentru a preveni boala, pentru a reduce stresul, pentru a preveni sau a reduce efectele secundare și simptomele sau pentru a controla sau vindeca boala. O abordare este numită „complementară”, în general, atunci când este folosită împreună cu tratamentele prescrise de un medic. O abordare este adesea numită „alternativă” atunci când este folosită în locul tratamentelor prescrise de un medic. Cercetările au arătat că mai mult de jumătate din persoanele cu cancer folosesc una sau mai multe abordări de acest gen.

Unele abordări comune includ: exerciţii de vizualizare sau relaxare; presopunctură și masaj; homeopatie; vitamine sau produse pe bază de plante; diete speciale; psihoterapie; practici spirituale și acupunctură.

Chiar dacă ați terminat tratamentul pentru cancer, dacă vă gândiţi să folosiţi aceste metode, discutați această decizie cu medicul dumneavoastră sau cu o asistentă. Unele terapii complementare şi alternative pot interfera sau pot fi dăunătoare atunci când sunt folosite cu tratamentele normale prescrise de un medic.

Dezvoltarea unui plan pentru o stare bună de sănătate

Dieta şi exerciţiile fizice după tratamentul pentru cancer

După tratarea cancerului, mulți supraviețuitori doresc să găsească modalități de a-şi reduce șansele de recidivare a cancerului. Unii se tem că ceea ce mănâncă, stresul din viața lor sau expunerea la substanţe chimice le pot pune viaţa în pericol. Supravieţuitorii cancerului simt că acesta este un moment bun de a arunca o privire la felul în care au grijă de sănătatea lor. Acesta este un început important pentru a trăi o viaţă sănătoasă, după cancer.

Când vă întâlniţi cu medicul dumneavoastră la o vizită de control, trebuie să-l întrebaţi cum să elaboraţi un plan pentru o stare bună de sănătate, care să includă moduri în care puteți avea grijă de stările fizice, emoționale, sociale și spirituale. Poate că nu sunteţi obişnuit să-l priviţi pe medicul dumneavoastră ca pe un partener în planificarea sănătăţii dumneavoastră, așa că vă va fi greu la început să vorbiţi cu el, dar este foarte important să o faceţi. Cu cât o faceţi mai des, cu atât de uşor va fi pe viitor.

Cercetările încep să arate ce pot face oamenii pentru a-şi reduce riscul de dezvoltate a anumitor tipuri de cancer. Dar încă nu se ştie de ce cancerul recidivează la unele persoane și la altele nu.

S-ar putea ca schimbările de dietă şi de exerciţii fizice pe care le faceţi să nu oprească recidivarea. Cu toate acestea, aceste schimbări vă pot ajuta să vă simţiţi mai bine şi pot reduce şansele de a dezvolta alte probleme de sănătate.

Modificările pe care le puteţi lua în considerare:

•  Renunțarea la fumat. Cercetările arată ca fumatul poate creşte şansele de a dezvolta cancer în acelaşi loc sau în alt loc.
•  Reduceţi consumul de alcool pe cât de mult posibil. Cercetările arată că consumul de alcool poate crește șansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
•  Mâncaţi sănătos şi faceţi exerciţii fizice.

Cum să mâncaţi bine după tratamentul pentru cancer

1. Mâncaţi o varietate de alimente sănătoase, cu un accent pe produsele alimentare provenite din surse vegetale.
•  Mâncaţi cinci sau mai multe porţii de legume şi fructe în fiecare zi.
•  Alegeţi cereale integrale în loc de cereale şi zaharuri prelucrate.
•  Limitaţi consumul de carne roşie, în special de grăsime sau carne prelucrată.
•  Alegeţi alimente care vă ajută să menţineţi o greutate sănătoasă.
2. Adoptaţi unui stil de viaţă activ.
3. Menţineţi o greutate sănătoasă pentru tot restul vieţii.
4. Limitaţi consumul de alcool, dacă beţi.

Exerciţiile fizice după tratamentul pentru cancer

Au fost efectuate doar câteva studii pentru a afla dacă activitatea fizică afectează supraviețuirea după tratarea cancerului. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a răspunde la această întrebare, dar studiile au arătat ca exerciţiile moderate (mersul pe jos, ciclismul, înotul), făcute aproximativ 30 de minute în fiecare zi pot:

•  Reduce anxietatea şi depresia
•  Îmbunătăți starea de spirit
•  Spori stima de sine
•  Reduce simptomele de oboseală, greață, durere şi diaree

În timpul recuperării, este important să se înceapă un program de exerciții fizice și să se crească lent activitatea de-a lungul timpului. Dacă trebuie să stați în pat în timpul recuperării, chiar și activitățile mici, cum ar fi mişcarea brațelor sau a picioarelor, vă pot ajuta să rămâneţi flexibili, să calmaţi tensiunea musculară şi să vă simţiţi mai bine.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Viaţa după cancer, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Nivelurile de vitamina D și somnolenţa
Trucuri pentru a vă menţine articulaţiile sănătoase
Vitamina D şi prevenirea cancerului

Despre Autor

flaviusel

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>