Wednesday, Jun. 28, 2017

Patlagina

Scris de:

|

03/04/2012

|

Postat în Categoria:

Patlagina

   Patlagina este considerata de bătrâni a fi regina plantelor medicinale. În limba germană este numita “wegerich”, ultima silaba fiind asociata cu cuvântul latin “Rex”, insemnand “regele”. Prin urmare, patlagina este regina plantelor si este folosita din cele mai vechi timpuri, ca un leac natural.

Descriere

Patlagina este o planta erbacee, perena, care creste spontan sau este cultivata, şi poate fi găsita in zone aride, pasuni, in apropiere de drumuri, în zonele montane. Tulpina plantei este dreapta, avand inaltimi de aproximativ 5-50 cm. Frunzele au forma de lancie, fiind uşor conice, cu 3-7 nervuri.

Proprietati si beneficii

Patlagina conţine pectine, acizi, vanilie, cafeina, vitaminele A, C si K, cantităţi mici de amidon, săruri minerale, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, fier, mangan, zinc, bor, cupru, molibden. Elementele active din planta au proprietăţi emoliente, hemostatice, antiseptice, cicatrizante si antibacteriene.

Tratamente

Patlagina este utilizata pentru tratarea bolilor digestive si ameliorarea durerilor gastrice. Planta este un remediu utilizat pentru tratarea ranilor si a bolilor respiratorii (gat inflamat, coşuri, viroze, astm şi bronşită). Consumata sub forma de infuzie, ajuta organismul slabit sa se regenereze şi sa-si recupereze energia. Este recomandat pentru bolile de ficat şi infecţiile urinare.

Siropul de patlagina ajuta la curatarea sangelui, prin eliminarea toxinelor. Acesta poate fi folosit pentru vindecarea intepaturilor de insecte, iritatiilor, inflamatiilor si ulceratiilor varicoase. Patlagina poate fi, de asemenea, utilizata pentru unguentele folosite în tratarea herpesului, eczemelor sau artritei.

Frunzele de patlagina sunt recomandate în tratarea furunculilor – se aplica sub forma unor cataplasme.

Preparate

Infuzia de patlagina se prepară dintr-o lingurita de frunze uscate, adăugate la 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 15 minute, se filtrează, se î ndulceste şi apoi se consuma o lingura de ceai la fiecare 2 ore, pentru tratarea ulcerului gastric şi duodenal. Pentru cei care suferă de flebită şi cei care scuipa sânge, se prepara o infuzie din 50 g de frunze de patlagina şi 5 g de fructe de anason, la 1 litru de apa fierbinte. Se lasă să infuzeze timp de 10 până la 15 minute, se filtrează şi se consuma 3 sau 4 cesti de ceai pe zi, cu înghiţituri rare.

Decoctul de patlagina se obţine din o lingura de frunze uscate adăugate la 250 ml de apă sau lapte. Se fierbe timp de 5 minute, se lasa la infuzat timp de 10 minute, se filtrează şi se ia cate o lingurita la cateva ore, pentru o perioadă de 6 săptămâni.

Tinctura de patlagina este obţinuta din 100 g de frunze uscate la 1 litru de alcool de 70 de grade; se lasă la macerat 24 de ore, se filtrează, se pune pe un tifon şi se aplica comprese pe zonele afectate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Patlagina, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Garcinia cambogia (HCA) – o plantă miraculoasă pentru pierderea în greutate
Gotu kola
Curcuma

Despre Autor

flaviusel

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>