Monday, Jun. 26, 2017

Lumanarica

Scris de:

|

02/04/2012

|

Postat în Categoria:

Lumanarica

   Lumanarica este un arbust originar din America de Sud. Numele său provine din Germania (Konigskerza – lumânarea regelui – şi, de asemenea, lumânarea împăratului sau conica regală). Aceasta planta este, de asemenea, cunoscuta sub numele latin – Philomoides Verbascum – şi există o zicală conform căreia, atunci când infloreste, florile au o culoare galben aprin si pot fi văzute de la distanţă.

Descriere

Lumanarica creste pe locuri uscate si sterpe, in regiuni nisipoase sau cu pietris, insa, de obicei, poate fi găsita la marginea pădurilor. Datorită tulpinii ferme, drepte, planta poate ajunge la 150cm inaltime. Tulpina este acoperită de frunze.

Partea de sus este formata din flori galbene care infloresc pe durata intergii veri. Recoltarea acestei plante începe în iunie şi durează până în septembrie. Aceasta se face dimineaţa, după ce roua s-a evaporat, între orele 11-12. Pentru ca acestea să poata fi folosite, florile trebuie să fie uscate în soare sau în camere cu temperaturi de 50-60 de grade Celsius.

Proprietati si beneficii

Compuşi activii din aceasta planta au proprietati expectorante, emoliente, anti-inflamatorii, efecte antivirale, antihistaminice şi calmante. Lumanarica este o sursă considerabilă de flavonoide, taninuri, saponine, steroli vegetali, acizi, substanţe poliphenolcarboxilice, glicozide, glucide, carotenoide.

Tratamente

Bronşita poate fi tratata cu ceai de lumanarica, acesta avand efecte emoliente şi expectorante. În caz de răguşeală este, de asemenea, recomandat să consumati ceai de radacina de nalba si flori de lumanarica. Ceaiul de lumanarica este recomandat în tratarea tusei, laringitei, astmului, gripei.
- Tulburările hepatice şi ale splinei sunt tratate cu clisme cu ceai de lumanarica.
- Siropul de lumanarica amelioreaza problemele respiratorii, tusea şi tulburările de somn.
- Decoctul din flori de lumanarica are rezultate bune in tratarea hemoroizilor, furunculozei, arsurilor si degeraturilor.
- Împotriva tenului uscat, se face un piure din lumanarica amestecata cu o ceaşcă de apă. Cantităţi mici de lumanarica au efecte emoliente si anti-inflamatoare asupra tenului dacă sunt aplicate direct pe piele. De asemenea, infuzia de lumanarica este buna pentru durerile de urechi.

Preparate

Ceaiul de lumanarica se face din fierberea florilor de lumanarica, în combinaţie cu flori de nalba si de tei. Ceaiul este apoi trecut printr-o sită fină, care poate reţine “puful” de plante, care poate provoca iritatii faringiene. Acesta este apoi indulcit cu miere sau zahăr şi se consumă cald, o lingura la fiecare oră.

Tinctura de lumanarica
Tinctura se obţine din flori fierte şi amestecate cu alcool. Amestecul este apoi lasat la macerat timp de 15 zile, după care se consumă o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi.

Avertisment

Puful fin al petalelor florilor poate provoca mancarimi pe brate, gat si maini. În timp ce manipulati plante, incercati sa evitati orice contact între mâini şi ochi. În timpul recoltării, se recomandă purtarea hainelor cu maneca lunga, care sa acopere si gatul.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Lumanarica, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Garcinia cambogia (HCA) – o plantă miraculoasă pentru pierderea în greutate
Gotu kola
Curcuma

Despre Autor

flaviusel

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>