Wednesday, Apr. 25, 2018

Gotu kola

Scris de:

|

20/04/2013

|

Postat în Categoria:

Gotu kola
Centella asiatica - Gotu kola

Centella asiatica – Gotu kola

Gotu kola (Centella asiatica) a fost folosită pentru a trata o serie de afecţiuni de mii de ani în India, China și Indonezia. Aceasta a fost folosită pentru a vindeca rănile, pentru a îmbunătăți claritatea mentală, precum și pentru a trata afecţiuni ale pielii, cum ar fi lepra şi psoriazis. Unii oameni o folosesc pentru a trata răcelile.

Din punct de vedere istoric, gotu kola a fost folosită şi pentru a trata sifilisul, hepatita, ulcerul gastric, oboseala mintală, epilepsia, diareea, febra şi astmul. Astăzi, în Statele Unite și Europa, gotu kola este folosită pentru a trata varicele şi insuficienţa venoasă cronică. Este folosită şi în unguente pentru tratarea psoriazisului și ajută la vindecarea rănilor minore.

Gotu kola nu este același lucru ca și kola nuci (Cola nitida). Spre deosebire de kola nuci, gotu kola nu are cofeină și nu este un stimulent.

Descrierea plantei:

Gotu kola este o plantă perenă nativă în India, Japonia, China, Indonezia, Africa de Sud, Sri Lanka, precum și în Pacificul de Sud. Ea nu are gust sau miros şi înflorește în zonele umede. Ea are frunze mici în formă de evantai, flori albe sau violet, iar fructele sunt mici şi ovale. Frunzele și tulpina plantei gotu kola sunt folosite în scopuri medicinale.

Folos medical şi indicaţii:

Insuficiența venoasă și vene varicoase

Când vasele de sânge își pierd din elasticitate, se scurge lichid din ele, ceea ce cauzează picioarele să se umfle (insuficienţă venoasă). Mai multe studii sugerează că gotu kola poate ajuta la reducerea umflării și poate îmbunătăți circulația. Într-un studiu pe 94 de persoane cu insuficienţă venoasă, cei care au luat gotu kola au văzut că simptomele lor se îmbunătăţesc, în comparaţie cu cei care au luat placebo. Într-un alt studiu cu persoane cu vene varicoase, testele cu ultrasunete au arătat îmbunătăţiri în tonusul vascular al persoanele care au luat gotu kola.

Vindecarea rănilor și leziunilor cutanate

Gotu kola conţine substanţe chimice numite triterpenoide. În studiile pe animale de laborator, aceşti compuşi au ajutat la vindecarea rănilor. Unele studii sugerează că triterpenoidele întăresc pielea şi cresc nivelul de antioxidanţi în caz de răni. În baza acestor constatări, gotu kola a fost aplicată pe piele pentru arsuri minore, psoriazis, pentru a preveni cicatricile după o intervenţie chirurgicală şi pentru prevenirea sau reducerea vergeturilor.

Anxietate

Aceeaşi substanța chimică – triterpenoidele – scade anxietate și creşte funcția mentală la şoareci. Un studiu a constatat că oamenii care au luat gotu kola s-au speriat mai greu de zgomote decât cei care au luat placebo.

Sclerodermia

Un singur studiu pe 13 femei cu sclerodermie a constatat că gotu kola a scăzut durerile articulare și întărirea pielii și a îmbunătățit mişcarea degetelor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Gotu kola, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Garcinia cambogia (HCA) – o plantă miraculoasă pentru pierderea în greutate
Curcuma
Ardeiul Cayenne

Despre Autor

flaviusel

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>