Thursday, Jun. 29, 2017

Fibromialgia

Scris de:

|

17/10/2012

|

Postat în Categoria:

Fibromialgia

Fibromialgia este o afectiune cronica caracterizata prin dureri la nivelul mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și, oboseala. În timp ce nimeni nu stie ce cauzeaza fibromialgie, nu exista dovezi ca oamenii cu aceasta stare pot fi mai sensibili la durere pentru că ceva este în neregulă cu procesele obișnuite ale corpului in perceptia durerii. Mai multe femei decât bărbați au fibromialgie. Fibromialgia tinde să coexiste cu tulburari de somn, anxietate, depresie și sindromul de colon iritabil. Deși fibromialgia poate fi debilitanta pentru unii oameni, nu este degenerativă si nu pune viața în pericol; puteți gestiona simptomele și va puteti îmbunătăți calitatea vieții cu grijă profesională și de sine.

Semne si simptome:

- Durere generalizată și rigiditate
- Oboseală sau probleme cu somnul
- Parestezii (furnicături)
- Sindromul de colon iritabil
- Sensibilitate a pielii
- Sensibilitate crescută la zgomote, lumini strălucitoare, mirosuri
- Depresie
- Dureri de cap
- Durere dupa efort
- Probleme de memorie sau dificultăți de concentrare
- Sindromul picioarelor nelinistite
- Amețeală
- Anxietate
- Hemoroizi

Nu este neobisnuit pentru persoanele cu fibromialgie sa aiba alte conditii, inclusiv tulburarea articulatiei temporomandibulare și probleme de vezica urinara.

Care este cauza?

Nimeni nu știe ce cauzeaza fibromialgie, deși există mai multe teorii, și mulți factori pot contribui la aparitia acestei condiții.

- Modificări în substantele chimice din creier – Unele persoane cu fibromialgie au niveluri anormale de substante chimice cerebrale numite neurotransmitatori. Mai precis, au un nivel scazut de serotonina, care afecteaza starea de spirit, promoveaza somnul și ajută la reducerea percepției durerii. Acestea au adesea niveluri ridicate de substanta P, care transmite “mesajul de durere” la creier.
- Iregularitati ale sistemului nervos autonom – sistemul nervos autonom eliberează hormoni care influențează modul în care organismul reacționează la stres. Unii medici cred ca oamenii cu fibromialgie elibereaza acesti hormoni diferit atunci când au experiență de stres, iar hormonii afecteaza perceptia durerii.
- Probleme de somn – majoritatea persoanelor cu probleme de fibromialgie au raportat probleme de somn, si mai ales au probleme cu stadiul 4 de somn, cel mai odihnitor, etapa în care organismul se regenereaza. Unii medici cred că lipsa de somn odihnitor înseamnă că mușchii de oameni cu fibromialgie nu sunt în măsură să repare traumele si leziunile mici care au loc in fiecare zi, ceea ce duce la dureri musculare si oboseala. Alți medici cred că problemele de somn sunt un rezultat, nu o cauza, a fibromialgiei.
- Leziuni și infecție – fibromialgia poate fi declanșata de o accidentare, mai ales la nivelul coloanei vertebrale superioare sau a gatului sau de o infectie cauzata de un virus sau o bacterie.
- Genetica – tendința de a suferi de fibromialgie poate fi uneori mostenita.
- Boală reumatică – Ați putea fi mai predispus spre fibromialgie, dacă aveți o boală, cum ar fi artrita reumatoida sau lupus.

La ce sa va asteptati de la medicul dumneavoastra:

Nu există nici un test de laborator pentru fibromialgie, dar medicul dumneavoastră vă poate solicita efectuarea mai multor teste, inclusiv teste de sange si raze X pentru a exclude alte boli. Asigurați-vă că ii spuneti medicului dumneavoastra despre toate simptomele tale. Ați putea fi indrumat spre un reumatolog, care este specializat în tratarea bolilor reumatice cum ar fi fibromialgie si artrita.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Fibromialgia, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Nivelurile de vitamina D și somnolenţa
Trucuri pentru a vă menţine articulaţiile sănătoase
Vitamina D şi prevenirea cancerului

Despre Autor

flaviusel

(1) Reader Comment

  1. oprea
    20/06/2014 at 7:22 am

    buna ziua, cum se trateaza fibromialgia am dureri cumplite si ameteli

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>