Wednesday, Apr. 25, 2018

Depresia – legata de lipsa vitaminei D

Scris de:

|

16/02/2012

|

Postat în Categoria:

Depresia – legata de lipsa vitaminei D

In ziua de azi, încercarea de a menţine un stil de viata sanatos este, probabil, una dintre cele mai mari provocări. Deşi o mulţime de oameni încă nu vad depresia ca pe o afectiune, aceasta este o boala care afecteaza un numar uimitor de mare de persoane. Cea mai rea parte este că nici macar oamenii de stiinta nu sunt pe deplin conştienţi de factorii care pot provoca depresie. Dar,  la un moment dat, oamenii de stiinta vor reusi sa afle ce anume declanseaza aceasta afectiune psihologica. Un studiu recent arata ca depresia este legată de lipsa de vitamina D.

Studiul, publicat în Proceedings de catre Clinica Mayo, arată că există o corelaţie puternică între depresie şi nivelurile scăzute de vitamina D. La Centrul Medical UT Southwestern, psihiatrii au început cea mai mare cercetare privind aceasta problema, cu ajutorul Studiul longitudinal de la Centrul Cooper. Constatarile lor ar putea pune capăt rezultatelor conflictuale aratate de studiile anterioare.

Dr. E. Sherwood Brown, profesor de psihiatrie si autor principal al studiului, a declarat: “Descoperirile noastre sugereaza ca verificarea nivelurilor de vitamina D la pacientii cu depresie – şi, probabil, verificarea prezentei depresiei la persoanele cu niveluri mici de vitamina D – ar putea fi utila” . Totuşi, în ciuda constatărilor lor, în ​​prezent, acesti oameni de stiinta spun ca “nu au încă suficiente informaţii pentru a recomanda luarea de suplimente”.

Faptul este că, deşi au observat o corelaţie, oamenii de stiinta inca nu au stabilit exact relaţia. Incertitudinea este legată de suspiciunea ca nivelul scazut de vitamina D contribuie la depresie, sau daca, de fapt depresia afectează nivelul de vitamina D din organism, prin reducerea acesteia.

Un lucru este sigur, conform spuselor Dr. Brown. Vitamina D are potenţialul de a afecta neurotransmitatorii si markerii inflamatori. Până în prezent, nivelurile de vitamina D din organism s-au dovedit a fi factori de risc în bolile autoimune şi infecţioase, diabet zaharat, multe tipuri de cancer, Alzheimer si Parkinson, precum şi factori favorizanti în declinul cognitiv.

Studiul a examinat rezultatele de la 12.600 de participanţi de la sfârşitul anului 2006 pana la sfârşitul anului 2010. Principalul rezultat a fost concluzia că cele mai ridicate niveluri de vitamina D au tendinta de a fi legate de un risc semnificativ mai scazut de aparitie a depresiei.

Depresia şi deficitul de vitamina D este un subiect care a iniţiat o mulţime de dezbateri în ultimii ani, deci rezolvarea in cele din urmă a acestor incertitudini, va fi un progres important în medicina actuala.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Depresia - legata de lipsa vitaminei D, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Nivelurile de vitamina D și somnolenţa
Trucuri pentru a vă menţine articulaţiile sănătoase
Vitamina D şi prevenirea cancerului

Despre Autor

flaviusel

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>