Friday, Jul. 25, 2014

Deficitul de vitamina D cauzează boli de inimă?

Scris de:

|

20/04/2013

|

Postat în Categoria:

Deficitul de vitamina D cauzează boli de inimă?
Vitamina D

Vitamina D

Există vreo dovadă că deficitul de vitamina D este asociat cu bolile de inimă? În general, se ştie că vitamina D luptă împotriva cancerului, dar studiile recente au arătat că are o rată de succes de 77% în lupta cu celulele canceroase. Vitamina D împiedică răspândirea celulelor canceroase în organism, dar acum există cercetări care au dovedit că bolile de inimă pot fi asociate cu cantitățile mici și cantitățile extrem de mari de vitamina D. Vitamina D este folosită de organism pentru o mai bună absorbţie a calciului și a fosforului. De asemenea, ea stimulează şi absorbția de aluminiu în organism. Din cauza acestei absorbții de calciu, vitamina D este asociată, în mare parte, cu sănătatea oaselor, dar acum s-a dovedit că ar avea un efect direct şi asupra sănătăţii inimii.

În general, vitamina D este obținută în cea mai mare parte prin expunerea la soare sau, mai precis, prin intermediul razelor ultraviolete. Chiar şi câteva minute la lumina soarelui sunt suficiente pentru a ajuta corpul să producă o cantitate suficientă de vitamina D. În timpul verii, este de ajuns să vă plimbaţi pe afară în jur de 5-10 minute pentru a vă expune fața, braţe şi picioare la lumina soarelui. În timpul iernii, sau dacă locuiți în regiunile nordice sau în regiuni des înnorate, va trebui să staţi cel puţin două, trei ore pe zi pentru a permite corpului să producă o cantitate suficientă de vitamina D. De asemenea, puteţi să luaţi şi suplimente de vitamina D, dacă locul dvs. de muncă nu vă permite să ieşiţi pe timpul zilei. Puteți obține o cantitate adecvată de vitamina D și prin intermediul laptelui îmbogățit cu vitamine sau consumând ulei de ficat de cod sau alte produse alimentare.

Aportul de vitamina D este asociat cu bolile de inimă?

Insuficiența cardiacă, congestia arterială și alte boli cardiovasculare majore au fost asociate cu un nivel scăzut de vitamina D, dar medicii și oamenii de știință spun că doza recomandată de vitamina D este prea mică și vor să mărească doza. Deja au fost efectuate două studii de caz. La primul au participat nouă mii de pacienţi, iar în al doilea au participat treizeci și unu de mii de pacienţi, și ambele au arătat că, atunci când nivelurile de vitamina D sunt scăzute, există un risc mai mare de insuficiență arterială și de alte boli cardiovasculare, inclusiv de insuficiență cardiacă. Ambele studii au fost studii randomizate pentru a se ține evidența datelor.

Vitamina D a fost asociată, în cea mai mare parte, cu sănătatea oaselor, dar aceste studii au indicat faptul că poate avea mai multe efecte, nu numai asupra oaselor. Vitamina D, după cum s-a menționat mai sus, este bună pentru absorbția calciului, iar această proprietate a vitaminei este ceea ce s-a cercetat în studii. Un aport mai mare de vitamina D rezultă în o reducere a calcifierii din arterele inimii, ceea ce permite un flux de sânge constant, care previne congestia sangvină în camerele inimii. S-a demonstrat că vitamina D poate reduce problemele inflamatorii, iar rezultatul global este că nivelurile adecvate de vitamina D, împreună cu beneficiile sale asupra sănătăţii inimii, pot creşte durata de viaţă.

Dar vitamina D are mai multe efecte. Ea este utilă şi pentru întărirea sistemului imunitar. Această proprietate poate fi manipulată de către organism, sau cu suplimente medicale, pentru a promova o sănătate mai bună a inimii și pentru a reduce nivelul de colesterol rău, care poate provoca hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă. Folosind această proprietate a vitaminei, o persoană poate preveni cu succes blocajul din vasele de sânge şi poate elimina acumulările de grăsimi deja existente în interiorul vaselor. Vitamina D a arătat şi rezultate care s-ar putea dovedi utile în prevenirea diabetului zaharat la majoritatea pacienţilor.

Cât de multă vitamina D este recomandă?

Nivelul normal de vitamina D care este sugerat de medicii este de cel puțin 600, până la 800 de unități internaționale (UI). Acesta este echivalentul a aproximativ treizeci de minute de expunere la soare, în condiții normale. Dar, după cum s-a menționat mai sus, noile studii indică faptul că nivelurile mai ridicate de vitamina D ar putea fi mai potrivite, iar medicii sugerează niveluri între 1000 de unități şi 5000 de unități, în funcție de starea de sănătate a pacientului. 6000 de unităţi sunt considerate o cantitate prea mare și ar putea avea efecte adverse.

Cantităţile excesive de vitamina D declanşează o producţie ridicată de CRP în organism (proteina C reactivă). Cantităţile mari de CRP sunt asociate cu vase de sânge rele și pot cauza exact problemele pe care vitamina D ar fi trebuit să le trateze, cum ar fi insuficiența cardiacă. Un aport de vitamina D care depăşeşte nivelul recomandat poate prezenta mai multe efecte negative decât benefice. Din acest studiu, putem spune că orice este în exces este rău, inclusiv vitamina D. Încă se ţin dezbateri în societate medicală cu privire la nivelurile corecte.

Din aceste date, cercetătorii, atât oamenii de ştiinţă, cât şi medicii, au spus că aportul adecvat de vitamina D încă se încadrează în cantităţi de sub 800 UI. Cu toate acestea, ei caută doza potrivită de vitamina D, care să fie suficient de mare pentru a fi în zona de siguranță şi care să promoveze cu succes sănătatea inimii, să prevină diabetul şi să întărească sistemul imunitar. Mereu vor fi suficiente surse pentru a obține vitamina D, din moment ce soarele nu se grăbeşte să dispară, aşa că încă este timp pentru a determina care este doza de substanțe nutritive de care organismul are cu adevărat nevoie.

Concluzie

Deci, există vreo asociere între vitamina D şi bolile de inimă? Dacă luăm în considerare insuficiența cardiacă, inflamarea vaselor de sânge și hipertensiunea arterială, atunci da, există. Vitamina D s-a dovedit a fi un ingredient cheie în promovarea sănătății inimii și în combaterea complicaţiilor pe care le poate avea un pacient. Singura complicație care încă nedumereşte cercetătorii este cât de multă vitamina D are nevoie corpul pentru a funcţiona în condiţii optime. Bolile cardiovasculare sunt printre primele cauze de deces în întreaga lume, dar, cu cercetări suplimentare, vitamina D s-ar putea dovedi a fi cheia unei sănătăți mai bune și a unei vieți mai lungi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Deficitul de vitamina D cauzează boli de inimă?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Vitamina D şi tuberculoza
Vitamina D reduce cariile
Scleroza multiplă şi vitamina D

Despre Autor

flaviusel

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>