Wednesday, Apr. 25, 2018

Centurile de siguranţă: cum ne salvează ele viaţa?

Scris de:

|

16/04/2013

|

Postat în Categoria:

Centurile de siguranţă: cum ne salvează ele viaţa?
Centura de siguranta

Centura de siguranta

S-a dovedit de nenumărate ori pe autostradă: o centură de siguranţă vă poate salva viaţa într-un accident de maşină. Potrivit Administraţiei Naţionale pentru Siguranţa Rutieră, peste 15000 de vieţi sunt salvate în fiecare an pentru că şoferii şi pasagerii au purtat centura de siguranţă.

Centura de siguranţă: cele 5 metode de protejare

„Centurile de siguranţă împiedică rănirea gravă a şoferilor şi a pasagerilor în 5 moduri”, spune Angela Osterhuber, directorul Proiectului de Prevenire a Accidentelor Rutiere din Pennsylvania.

O centură de siguranţă:

- Ţine pasagerul înăuntrul vehiculului. „Este doar un mit faptul că este mai bine să fiţi proiectaţi în afara maşinii când se produce un accident rutier”, spune Osterhuber. „Oamenii care sunt proiectaţi afară prin parbriz au de 4 ori mai multe şanse de a muri, decât cei care rămân înăuntru.”

- Fixează cele mai puternice părţi ale corpului. „Fixările sunt concepute să atingă cele mai puternice părţi ale corpului. Pentru adolescenţi şi adulţi , aceste părţi sunt şoldurile şi umerii”, spune Osterhuber.

- Dispersează orice forţă provocată de coliziune. „Centurile care cuprind umerii şi şoldurile disipează forţele produse în timpul accidentului pe o suprafaţă mai mare a corpului. Punând o presiune mai mică pe unele părţi ale corpului, puteţi evita rănile grave”, spune Osterhuber. O centură care cuprinde umărul va menţine capul şi trunchiul departe de volan şi de alte componente interioare a maşinii, în caz de accident.

- Ajută corpul să încetinească. „Ce anume cauzează o rană? O schimbare rapidă a vitezei”, spune Osterhuber. Centurile de siguranţă ajută la disiparea inerţiei din timpul accidentului.

- Vă protejează creierul şi coloana vertebrală. Centurile de siguranţă sunt concepute să protejeze aceste două zone critice. „Leziunile la cap pot fi greu de depistat iniţial, dar pot fi fatale”, spune Osterhuber. De asemenea, leziunile la coloana vertebrală pot avea consecinţe grave.

Centura de siguranţă: Puneţi-o cum trebuie

Trebuie neapărat să vă ajustaţi centura de siguranţă în mod corespunzător. Cureaua care vine peste poală ar trebui să stea strâns peste şolduri şi deasupra coapselor. „Dacă cureaua ajunge peste stomac, puteţi suferi răni grave în timpul unui accident”, spune Osterhuber.

Nu lăsaţi cureaua să vină peste gât sau faţă.

Centurile de siguranţă: Reguli pentru bebeluşi şi copii mici

- Poziţionaţi scaunul pentru bebeluşi astfel încât bebeluşul să fie cu faţa înspre spatele maşinii, pe bancheta din spate.

- Copiii de peste 1 an sau care au o greutate de peste 10 Kg ar trebui poziţionaţi cu faţa înspre botul maşinii, tot pe bancheta din spate.

- După ce copiii nu mai încap în scăunel, ar trebui să poarte centură de siguranţă, dar nu au voie să stea pe scaunul din faţă.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Centurile de siguranţă: cum ne salvează ele viaţa?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Femeile obeze nasc copii cu niveluri mai mici de vitamina D
Schinduful

Despre Autor

flaviusel

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>