Friday, Apr. 27, 2018

Celulita

Scris de:

|

26/03/2013

|

Postat în Categoria:

Celulita

Circumstanţele celulitei

  • Celulita este o infecţie bacteriană răspândită a pielii şi a ţesuturilor de sub piele;
  • Staphylococcus şi Streptococcus sunt tipurile de bacterii, care sunt, de obicei, responsabile pentru celulită, deşi multe tipuri de bacterii pot cauza afecţiunea;
  • Uneori, celulita apare în zonele unde pielea prezintă frânturi deschise, cum ar fi pielea din apropierea ulcerelor sau plăgilor chirurgicale;
  • Celulita nu este contagioasă;
  • Celulita este tratată cu antibiotice pe cale orală sau intravenoasă.

 

 

celulita

celulita

Ce este celulita?

Celulita este o infecţie bacteriană a pielii şi a ţesuturilor de sub piele. Spre deosebire de impetigo, care este o infecţie a pielii foarte superficială, celulita este o infecţie care implică, de asemenea, straturile profunde ale pielii: derma şi ţesutul subcutanat. Bacteriile principale responsabile pentru celulită sunt Streptococcus şi Staphylococcus (“stafilococi”), aceeaşi bacterie care poate provoca impetigo. MRSA (Staph aureus rezistent la meticilină) poate provoca, de asemenea, celulita. Uneori, alte bacterii (de exemplu, Hemophilus influenzae, Pneumococcus şi Clostridium species), pot cauza la fel de bine celulita.

Celulita este destul de frecventă şi afectează oamenii de toate rasele şi vârstele. Bărbaţii şi femeile par a fi la fel de afectate. Deşi celulita poate apărea la persoanele de orice vârstă, este mai frecventă la persoanele de vârstă mijlocie şi vârstnici.

Care sunt simptomele şi semnele celulitei?

Celulita, de obicei, începe ca o mică zonă de sensibilitate, umflare, roşeaţă şi care se răspândeşte pe pielea adiacentă. Deoarece această zonă roşie începe să se mărească, persoana afectată poate dezvolta uneori febră, frisoane, cu sensibilitate şi transpiraţii, şi umflarea ganglionilor limfatici (“umflarea ganglionilor”), în apropiere de zona de piele infectată.

Unde se produce celulita?

Celulita poate apare oriunde pe corp, dar partea inferioară a piciorului este locul de infecţie cel mai frecvent (în special în zona tibiei sau fluierului piciorului şi pe laba piciorului, a se vedea imaginea de mai jos), urmată de braţ, şi apoi zonele capului şi gâtului. În circumstanţe speciale, cum ar fi ulterior chirurgiei sau rănilor traumatice, celulita se poate dezvolta în zonele abdomenului sau pieptului. Persoanele cu obezitate morbidă pot dezvolta, de asemenea, celulită, în pielea abdominală. Tipurile speciale de celulită sunt uneori desemnate de locaţia infecţiei. Exemplele includ celulita periorbitală (în jurul globilor oculari), celulita bucală (obraz), celulita facială şi celulită perianală.

Cum arată celulita?

Semnele celulitei includ roşeaţă, căldură, umflare, sensibilitate şi durere în ţesuturile implicate. Orice rană sau ulcer al  pielii care prezintă aceste semne pot fi celulită în curs de dezvoltare.

Alte forme de inflamaţie ne infectată pot mima celulita. Persoanele cu circulaţie slabă a picioarelor, de exemplu, dezvoltă de multe ori roşeaţă solzoasă pe gambe şi glezne, aceasta se numeşte “stază dermatită” şi este adesea confundată cu infecţia bacteriană a celulitei.

Care sunt factorii de risc pentru celulită?

Cel mai frecvent, celulita se dezvoltă în zona de o pauză în piele, cum ar fi o reducere, rană mică, sau muscatura de insecta. În unele cazuri, atunci când se dezvoltă, fără celulită o leziune a pielii aparentă, poate fi din cauza fisuri microscopice în piele, care este inflamat sau iritat. Ea poate apărea, de asemenea, în apropiere de piele ulcer sau rani chirurgicale.
În alte împrejurări, celulita apare în cazul în care nu a existat nici o pauza de piele, la toate, cum ar fi cu umflarea picioarelor cronică (edem). O infectie a pielii preexistente, cum ar fi sportivi (tinea pedis), piciorul sau impetigo pot predispune la dezvoltarea de celulita. De asemenea, condiţii inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczeme, psoriazis, sau deteriorarea pielii cauzate de radioterapie poate duce la celulita.
Oamenii care au diabet zaharat sau afecţiuni care compromit funcţia sistemului imunitar (de exemplu, HIV / SIDA sau cei care au făcut chimioterapie sau au folosit medicamente care deprima sistemul imunitar) sunt deosebit de predispuşi la dezvoltarea celulitei.

Afecţiunile care reduc circulaţia sângelui în vene sau care reduc circulaţia lichidului limfatic (cum ar fi insuficienţa venoasă, obezitatea, sarcina sau intervenţiile chirurgicale), de asemenea, cresc riscul de a dezvolta celulită.

Care sunt cauzele celulitei?

Majoritatea infecţiilor celulitice sunt cauzate fie de infecţia cu streptococi (Streptococcus) fie cu bacterii stafilococe (Staphylococcus).

Cele mai frecvente bacterii care cauzează celulita sunt streptococii beta-hemolitici (grupele A, B, C, G, şi F). O formă de celulită, mai degrabă superficială cauzată de streptococi este numită erizipel şi se caracterizează prin dezvoltarea pe piele a unei zone roşii, delimitată, caldă, cu o margine ascuţită, ridicată. Erizipelul este mai frecvent la copii mici. Aşa-numitele “bacterii devoratoare de carne” sunt, de fapt, tot o tulpină de bacterii streptococe, care pot, uneori, distruge rapid ţesuturile de sub piele.

Stafilococul (Staphylococcus aureus), inclusiv tulpinile meticilino-rezistente (MRSA), este un alt tip frecvent de bacterii care cauzează celulita. Există o incidenţă tot mai mare de infecţii dobândite în comunitate, cauzate de S. aureus meticilino-rezistent (MRSA), o formă deosebit de periculoasă a acestei bacterii care este rezistentă la multe antibiotice, inclusiv la meticilina, şi, prin urmare, este mult mai dificil de tratat.

Celulita poate fi cauzată de multe alte tipuri de bacterii. La copii sub 6 ani, H. flu (Hemophilus influenzae), bacteriile pot cauza celulita, mai ales pe faţă, braţe şi trunchiul superior. Celulita dobândită de la o muşcătură de câine sau pisică sau de la mâncărime poate fi cauzată de bacteria Pasteurella multocida, care are o perioadă de incubaţie foarte scurtă de numai patru la 24 de ore. Aeromonas hydrophilia, Vibrio vulnificus, precum şi alte bacterii sunt cauze de celulita care se dezvolta după expunerea la apă dulce sau apă de mare. Pseudomonas aeruginosa este un alt tip de bacterii care pot provoca celulita, de obicei, după o rană.

Celulita este contagioasă?

Celulita nu este contagioasă, pentru că este o infecţie a straturilor profunde ale pielii (derma şi ţesutul subcutanat), iar stratul de piele exterior (epiderma) oferă o acoperire a infecţiei. În acest sens, celulita este diferită de impetigo, în care există o infecţie a pielii foarte superficial, care poate fi contagioasă.

Poate fi prevenită celulita?

În anumite circumstanţe, celulita poate fi prevenită prin igienă corespunzătoare, tratarea umflării cronice a ţesuturilor (edem), îngrijirea rănilor sau tăieturilor. În alte cazuri, pauzele microscopice în piele pot să nu fie evidente şi infecţia se poate dezvolta. În general, la o persoană sănătoasă, cu un sistem imunitar intact, celulita poate fi prevenită prin evitarea rănilor pe suprafaţa pielii. La persoanele cu afecţiuni predispozante (vezi mai sus) şi / sau un sistem imunitar slăbit, celulita nu poate fi întotdeauna prevenită.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Celulita, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Nivelurile de vitamina D și somnolenţa
Trucuri pentru a vă menţine articulaţiile sănătoase
Vitamina D şi prevenirea cancerului

Despre Autor

flaviusel

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>