Wednesday, Jun. 28, 2017

Boala Crohn

Scris de:

|

12/10/2012

|

Postat în Categoria:

Boala Crohn

Boala Crohn este o boala cronica intestinala inflamatorie care cauzeaza o inflamatie constanta a tractului intestinal. Este similara cu colita ulcerativa, o alta boala inflamatorie a intestinului. Dar, de obicei, colita ulcerativa este limitata la stratul intern al intestinului gros si rect. Boala Crohn poate aparea oriunde in intestin, de multe ori în patch-uri inconjurate de tesut sanatos, si se poate raspandi mai adânc în țesuturi. Simptomele includ diaree cronică sângeroasa sau apoasa, dureri abdominale, febra, precum și pierderea poftei de mâncare. Simptomele tind sa vina si sa plece, boala devenind activa sau intrand în remisie de mai multe ori în timpul vieții unei persoane.
Boala Crohn poate cauza obstructii intestinale, ulcere (cel mai adesea, în partea de jos a intestinului subtire, intestinul gros sau rect), fistule (pasaje tubulare aflate de o parte si de alta a intestinului) și fisurilor anale (o fisură în anus sau a pielii din jurul anusului, care poate duce la infectii). În plus, persoanele cu boala Crohn sunt la risc de malnutritie, deoarece intestinul lor nu poate absorbi toate substantele nutritive de care au nevoie in dieta lor.
Boala Crohn afecteaza 2 – 7 din 100.000 de oameni și cercetătorii cred că aceste numere sunt în creștere. Se dezvoltă mai ales la persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, deși copiii mai mari și adulții pot dezvolta, de asemenea, aceasta condiție. Nu există nici un leac pentru boala Crohn. Medicația și dietele pot ajuta la controlul stării și, uneori, pot aduce remisia pe termen lung. Unele persoane cu boala Crohn vor necesita o interventie chirurgicala pentru a elimina o parte din tubul digestiv, la un moment dat in viata lor. Cu toate acestea, o intervenție chirurgicală nu poate vindeca boala.

Semne si simptome:

Cele mai frecvente semne și simptome ale bolii Crohn sunt diareea și durerile abdominale. Simptomele pot varia de la ușoare până la severe.

- Diaree (cu sau fara sange)
- Dureri abdominale și balonare
- Oboseală
- Scăderea apetitului alimentar
- Scădere în greutate
- Febră
- Greață și vărsături
- Scaune plutitoare (cauzate de proasta digestie a grăsimilor)

Boala Crohn poate fi, de asemenea, asociata cu alte afecțiuni medicale, inclusiv artrita, osteoporoza, infectii oculare, cheaguri de sange, boli de ficat, și erupții cutanate.

Care este cauza?

Nimeni nu stie sigur ce anume cauzeaza boala Crohn. Teoriile includ un răspuns eronat al sistemului imunitar declansat de bacterii sau de un virus; genetica, din moment ce aproximativ un sfert din persoanele care au boala Crohn au, de asemenea, o ruda apropiata care sufera de aceasta boala, precum si o dieta bogata in alimente cu grăsimi saturate și prelucrate, deoarece boala Crohn este mai frecventa în lumea dezvoltată. Cel mai probabil, mai multi factori pot fi implicați.

Factori de risc:

- Apartenenta de poporul evreiesc (evreii au de 3 – 6 ori mai multe sanse de a dezvolta aceasta afectiune decat populatia generala)
- Apartenenta de poporul european (în special de zona scandinava)
- Istoric familial de boli inflamatorii intestinale
- Fumatul
- Locuitul într-o țară industrializată (în special o zonă urbană)
- O dieta bogata in zahar si grasimi saturate si saraca in fructe și legume

La ce sa va asteptati de la medicul dumneavoastra:

Medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic amanuntit, precum și o serie de teste pentru a diagnostica boala Crohn. Testele de sânge pot arăta o anemie (din cauza unei pierderi semnificative de sânge) și un nivel ridicat de celule albe din sânge (un semn de inflamatie undeva in organism). Probele de scaun pot arăta dacă există sângerare sau infecție în colon sau rect.
Următoarele proceduri pot ajuta medicul dumneavoastră sa faca distincția între colita ulcerativa, boala Crohn, precum și alte condiții inflamatorii:

- Colonoscopie si sigmoidoscopie – În cazul colonoscopiei, un tub lung, flexibil, luminat cu o camera este folosit pentru a face fotografii ale colonului. Aceste imagini pot dezvălui orice inflamație, sângerare sau ulcere de-a lungul peretelui intregului colon. Pacientul este sedat în timpul procedurii. O sigmoidoscopie este similară, dar este folosita pentru a examina rectul si partea de jos a colonului. Aceasta se poate face, fara sedare, dar poate omite inflamatia localizata mai sus în colon sau in intestinul subtire.
- Endoscopie cu capsula – In acest test, veti înghiți o capsulă mică, cu un aparat de fotografiat în ea, iar camera face poze, deoarece trece prin lungimea tractului digestiv. Capsula apoi iese din corp prin scaun. Testul este, în general, efectuat în condiții de siguranță, dar dacă există o obstrucție intestinală, capsula poate ramane prinsa. Medicul dumneavoastră va rula alte teste pentru a se asigura că nu aveți o obstrucție înainte de a face această procedură.
- Clisma cu bariu – Această procedură analizeaza intestinul gros cu ajutorul unei radiografii. Aceasta implică administrarea de bariu (un colorant) sub forma de clisma, care acopera mucoasa intestinului gros si rectului. Aceasta procedura nu este, în general, la fel de fiabila ca o colonoscopie.
- Scanarile computerizate (CT) – Aceasta tehnica imagistica permite medicului dumneavoastră să se uite la intestin în întregime și poate ajuta la găsirea obstructiei intestinale sau fistulelor.

Ingrijire Preventivă:

Deși nu există nici o modalitate cunoscuta pentru a preveni boala Crohn, oamenii pot gestiona afectiunea cu ajutorul medicamentelor, si prin modificarea dietei si a stilului de viata. Exercitiile fizice pot ajuta la prevenirea stresului și depresiei care însoțesc adesea boala Crohn, si renuntarea la fumat poate reduce simptomele. Incercati sa adoptati o dieta bogată în fructe și legume, deoarece aceasta poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Boala Crohn, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Recomandă Acest Articol

Articole Asemănătoare

Nivelurile de vitamina D și somnolenţa
Trucuri pentru a vă menţine articulaţiile sănătoase
Vitamina D şi prevenirea cancerului

Despre Autor

flaviusel

Lasă un Comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>